Σύμφωνα με το ΠΔ 17/96 (ΕΑΕΔ 1996 σελ. 197) “Μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία σε συμμόρφωση με τις οδηγίες 89/391/ΕΟΚ και 91/383/ΕΟΚ” σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου οικονομικής δραστηριότητας και αριθμού εργαζομένων, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να παρέχει στους εργαζομένους υπηρεσίες προστασίας και πρόληψης δηλαδή υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας.
Ανάλογα με την επικινδυνότητα της κάθε επιχείρησης και τον αριθμό των εργαζομένων όπως προβλέπεται από ΠΔ 297/88 και 17/96 καθορίζεται ο ελάχιστος χρόνος απασχόλησης του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας καθώς επίσης και τα απαραίτητα τυπικά προσόντα του Τεχνικού ασφαλείας (γνώσεις, ειδικότητα, επιμόρφωση κ.λπ.).
Ο Τεχνικός Ασφαλείας έχει καθήκον να συμβουλεύει τον οργανισμό σε θέματα σχετικά με την Ασφάλεια των εργαζομένων και να επιβλέπει τις συνθήκες εργασίας σε όλες τις εγκαταστάσεις τεχνικών έργων.
Ειδικότερα, ο Τεχνικός Ασφαλείας οφείλει να:
Επιπλέον ο Τεχνικός Ασφαλείας αναλαμβάνει:
Σύμφωνα με το Νόμο 3850/2010 όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτου δραστηριότητας και αριθμό απασχολούμενου προσωπικού, οφείλουν να διαθέτουν Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου. Μέσω της Γραπτής Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου ο ιδιοκτήτης της εταιρίας λαμβάνει γνώση όλων των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, που προέρχονται από την επαγγελματική έκθεση στους βλαπτικούς παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος, προς λήψη ανάλογων προληπτικών μέτρων.